Verscherpte regels door RIVM geven beperkingen voor het afscheid. Wij willen een uitvaart alles geven dat het verdient. Update 28 april 2021. Meer informatie

Anja Esbeukman

Mijn naam is Anja Esbeukman en ik ben in 1963 geboren in Amsterdam.

Op mijn 16e ben ik verhuisd naar Apeldoorn, een enorme verandering voor mij destijds. Ik kom nog graag in Amsterdam; de stad leeft, maar mijn hele leven speelt zich hier af. Ik voel me hier thuis.

Voor mijn 20e levensjaar heb ik nauwelijks met de dood te maken gehad. Vanaf mijn 20e is hier verandering ingekomen; privé volgde er een periode waarin veel mensen in mijn omgeving overleden. Dat deed mij verdriet, maar ik was nog zoekende hoe hier mee om te gaan. In 1983 ben gestart met de opleiding tot A-verpleegkundige in Apeldoorn. Een mooie en leerzame tijd; werken met hart en ziel, dichtbij de mens. Hier kwam ik in aanraking met mensen (en hun naasten) die ongeneeslijk ziek waren of gingen sterven. De ongemakkelijkheid die ik zelf ooit ervaren had rondom het sterven en de dood, begon langzaam te verdwijnen. Het viel mij op, dat zelfs de mensen met de grootste spreekvaardigheid, geen woorden hadden om de dood en alles wat daarbij hoort bespreekbaar te maken. Terwijl de dood en het leven toch onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Toen is de basis gelegd om ooit te willen werken binnen de uitvaartzorg.

Een keerpunt in mijn leven was het overlijden van mijn partner in 2011. De begeleiding en ondersteuning die ik heb ontvangen van betreffende uitvaartleider is heel belangrijk en bepalend geweest voor mijn rouwverwerking. Ontzorgen, zonder over te nemen, maar mij betrekken binnen mijn draagkracht. Tijdens het vorm geven aan het afscheid, heb ik me veilig gevoeld; persoonlijke aandacht, zoeken naar wat het beste past, ruimte voor symbolen en rituelen en het volgen van mijn tempo. Een extra iemand die naast me stond tijdens deze ingewikkelde dagen.
Omdat ik dit zelf ook graag wil bieden heb ik besloten mijn loopbaan in deze richting te vervolgen. Het gemis draag ik bij me, maar bepaalt mijn dagen niet meer. In 2014 ben ik gestart met de Basisopleiding Uitvaartzorg en heb deze in 2015 succesvol afgerond. Sinds medio 2015 heb ik de kans gekregen om ervaring op te doen bij Hemmes Uitvaartzorg. Ik ervaar het als een bevoorrechte positie om na een overlijden zo dicht bij een familie te mogen staan, in een zo kwetsbare tijd. Daarom ben ik blij dat ik aansluitend aan mijn stage aan het werk kan gaan bij Hemmes Uitvaartzorg. De kernwaarden respectvol, betrokken en persoonlijk zijn ook een aantal van mijn waarden. Ik sta graag in contact en verbinding met mensen, van mens naar medemens, ook in situaties die moeilijk zijn.

Stap voor stap en dag voor dag draag ik graag bij aan de zorgvuldige uitvoering en begeleiding van een passend afscheid.