Verscherpte regels door RIVM geven beperkingen voor het afscheid. Wij willen een uitvaart alles geven dat het verdient. Update juli 2021. Meer informatie

Jan Rutgers

Vanaf maart 2018 zal Jan Rutgers niet meer als uitvaartverzorger werkzaam zijn.
Als echtgenoot van Ilse Hemmes zal Jan nog wel betrokken blijven bij Hemmes Uitvaartzorg.
Jan heeft aangegeven dat hij nog graag hand en spandiensten wil blijven verrichten binnen het bedrijf zoals bijvoorbeeld assisteren bij afscheidsdiensten.

Mijn naam is Jan Rutgers, ik ben in 1950 geboren in de gemeente Voorst.

Na mijn militaire dienst heb ik van 1974 tot 1980 gewerkt in Breda en Arnhem als bewaarder in het gevangeniswezen. Ik zocht naar een baan op het sociale vlak waarbij ik voor anderen in een moeilijke positie iets kon betekenen.
Die moeilijke positie klopte wel maar de ruimte om iets te kunnen betekenen binnen deze organisatie was er voor mij niet. Toen ik begin 1980 hoorde dat er een uitvaartverzorger gevraagd werd in Twello, besloot ik de stap te wagen.

Als uitvaartverzorger verkeer je in de bijzondere positie dat je getuige mag zijn van de meest ingrijpende maar ook meest intieme momenten in iemands leven. Ik ervaar dit als een voorrecht. Het is voor mij belangrijk dat de mens altijd voorop staat en dat er ruimte en tijd is om het afscheid vorm te geven.

Sinds 1 mei 1980 werk ik als uitvaartverzorger in de gemeente Voorst. Eerst bij uitvaartverzorging Voorst aan de Oude Rijksstraatweg. Toen dit bedrijf werd overgenomen door Dela heb ik besloten om bij Hemmes Uitvaartzorg te werken, het bedrijf van mijn vrouw.

De verandering in het omgaan met de dood in de loop der jaren heb ik van dichtbij meegemaakt. In mijn beginjaren als uitvaartverzorger werd de dood meer op afstand gehouden. Nu kiezen de mensen bewuster en hoort de dood weer meer bij het leven. Een ontwikkeling die ik persoonlijk erg toejuich. Ook is er meer bekend over het belang van goed afscheid nemen voor de uiteindelijke rouwverwerking.

Daarnaast ben ik mij verder gaan verdiepen in het thema rouw en verlies. In de afgelopen jaren werd ik vaak geconfronteerd met onbegrip en onwetendheid van de omgeving voor de nabestaanden na een overlijden. Ook wat het effect is op jongeren die met een verlies te maken hebben gehad is iets wat mij bezighoudt. Om die reden heb ik een 2-jarige opleiding gevolgd op het gebied van verlies en rouw en deze in 2010 afgerond.

Vanaf 2018 heb ik besloten om geen uitvaarten meer te verzorgen maar alleen nog te assisteren binnen het bedrijf.