Kinderen

Kinderen en de dood

120-MHVoor kinderen is het heel ingrijpend als zij iemand verliezen waar zij veel van houden. Het is heel belangrijk om hen zoveel mogelijk te betrekken bij de gebeurtenissen rondom het overlijden en de uitvaart.

Wij kunnen proberen kinderen te stimuleren maar mogen ze nooit dwingen. Kinderen geven zelf aan wat ze aankunnen. Ze kunnen meehelpen om bijvoorbeeld kleding uit te kiezen, een kist, de rouwbrief.

Op de dag van de uitvaart kunnen kinderen bijvoorbeeld een bloem neerleggen, kaarsjes aansteken, of een tekening maken. Of we kijken samen naar een andere vorm of manier om iets bij te dragen.

Bij een uitvaart waar kinderen bij betrokken zijn adviseren wij altijd om foto’s te laten maken op de dag van de uitvaart. Ook kiezen mensen ervoor om daarnaast video opnamens van de uitvaart te laten maken. Vaak gaat zo’n dag aan hen voorbij of zij zijn te jong om het zich goed te herinneren. Ook omdat vaak op latere leeftijd het gemis opnieuw een rol gaat spelen.

Wij beschikken over de brochure ‘de meest gestelde vragen over kinderen en de dood’, dit kan voor u een handreiking zijn in het omgaan met kinderen.

Een kind verliezen

De dood van een kind is een zeer ingrijpende gebeurtenis en wordt ervaren als zó onnatuurlijk en is vaak niet te bevatten. Het is iets waar je als ouders niet over na wilt denken, maar wat elke ouder toch kan overkomen.

Wanneer uw kind overlijdt is het van wezenlijk belang dat u de keuzes die gemaakt moeten worden, weloverwogen kunt doen.

Het is van belang om actief te worden betrokken bij het afscheid nemen. Juist de eerste momenten na het overlijden is het heel belangrijk om tijd en ruimte te krijgen zodat er weloverwogen keuzes gemaakt kunnen worden. Het is uiterst belangrijk om de kans te krijgen zoveel mogelijk zelf te doen. Zelf uw kind wassen en aankleden, eventueel thuis opbaren en een vorm kiezen voor het afscheid en de uitvaart waarin u zich kunt vinden.

een_kind_verliezen_1-300x230