Actueel

PERSBERICHTLogo-wld-2016

Twello, november 2018

Zondag 9 december – wereldwijd herdenken van overleden kinderen

WERELDLICHTJESDAG BIJ HEMMES UITVAARTZORG IN TWELLO

Op Wereldlichtjesdag worden jaarlijks wereldwijd om 19.00 uur kaarsjes aangestoken voor alle overleden kinderen die worden gemist. Dit jaar is wereldlichtjesdag op 9 december. Ilse Hemmes van Hemmes Uitvaartzorg in Twello speelde al jaren met het idee om in de gemeente Voorst op een bijzondere wijze stil te staan bij het gemis van ouders die een kind verliezen. In haar werk maakt Ilse van dichtbij mee wat het met naasten doet als zij afscheid moeten nemen van een geliefd kind. Om te zorgen dat deze kinderen niet worden vergeten, benaderde Ilse in het kader van Wereldlichtjesdag ritueelbegeleider Iris Knaap uit Deventer. Samen zochten zij naar een vorm om inhoud te geven aan een kleinschalige herdenkingsbijeenkomst.

Afscheid moeten nemen van een kind is een van de meest ingrijpende gebeurtenissen in een mensenleven. Alle hoop en verwachting die horen bij een nieuw (of jong) leven worden in de knop afgebroken. Hoe ga je verder met zo’n groot gemis? Een overleden kind blijft voor altijd deel uitmaken van een familie. Het blijven praten over hem of haar en het noemen van de naam is belangrijk en kan troost bieden. Ook het delen van het verdriet met lotgenoten kan helpen bij het gemis en het misschien voor eventjes een zachter randje geven.

Intieme bijeenkomst met lichtjes en herdenkingsritueel

Hemmes Uitvaartzorg in Twello zet op zondag 9 december de deuren open voor een ieder die een overleden kind gezamenlijk wil herdenken. Dat kunnen kinderen zijn van  alle leeftijden, ook baby’s die levenloos ter wereld kwamen. Ook is er aandacht voor degenen die een klasgenootje, vriendje of vriendinnetje of een buurkind willen komen herdenken. De bijeenkomst is van 18.30 uur tot ca.19.30 uur. Inloop vanaf 18.00 uur.

Bij binnenkomst kunt u, als u dat wilt, de naam van het kind dat u komt herdenken op een hartje schrijven en deze bevestigen aan een boomtak. Ook kunt u dan kenbaar maken of u het fijn zou vinden dat de naam van het kind tijdens de bijeenkomst al dan niet hardop wordt genoemd. Om 19.00 uur worden de kaarsjes aangestoken. Doordat dit wereldwijd op hetzelfde moment wordt gedaan, zijn we over de hele wereld door de verschillende tijdzones heen door een lint van licht met elkaar verbonden in ons gemis.

Tijdens de intieme bijeenkomst is er verder ruimte voor gedichten en een klein herdenkingsritueel. Zangeres Mariske Hekkenberg zorgt voor de muzikale omlijsting en zal onder meer het lied Precious Child van Karen Taylor, dat speciaal voor Wereldlichtjesdag is geschreven, ten gehore brengen. De avond wordt begeleid door Iris Knaap, ritueelbegeleider en spreker bij uitvaarten uit Deventer. Na afloop is er koffie en thee en is er gelegenheid tot napraten.

Wilt u op Wereldlichtjesdag een kind herdenken? Dan bent u van harte welkom  bij Afscheidscentrum Hemmes, Piet Heinstraat 33 in Twello. Wij hopen u daar te mogen begroeten. Opgave vooraf is niet noodzakelijk maar wordt wel op prijs gesteld. Dit kan tot 8 december via info@irisknaap.nl

Kunt u niet naar de bijeenkomst komen, maar wilt u wel graag deel uitmaken van het lichtjesritueel? U kunt ook thuis om 19.00 uur een kaarsje branden voor een kind dat u wilt herdenken, of voor alle kinderen. Zo maakt u deel uit van een kring van licht en bent u op dat moment toch verbonden met een ieder, waar ook ter wereld, die op hetzelfde tijdstip een kind herdenkt.